Harminc napra leállnak az amatőr csapatsportok

Harminc napra leállnak az amatőr csapatsportok

Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor hétfőn délelőtt a Facebook-oldalán bejelentette, hogy ha az Országgyűlés megadja a kormánynak a rendkívüli felhatalmazást, és a képviselők megszavazzák az előterjesztést, akkor kedd éjféltől újabb korlátozások léphetnek életbe, amelyek a sportéletet is érintik. Íme a miniszterelnök közleménye.

A koronavírus-járvány Európában megint felszálló ágban van, annak kezdete óta Magyarországon 109 ezren, Európában nyolc millióan betegedtek meg. Az egészségügyet a kormány felkészítette, az egészségügyi dolgozók is emberek, de számuk véges, a vakcináig pedig több hét van hátra. Ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, a kórházak nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel, ezért a megbetegedések számát csökkenteni kell, a maszkviselés már nem elég. Korlátozó intézkedésekre van szükség.
Ha az Országgyűlés megadja a kormánynak a rendkívüli felhatalmazást, és a parlamenti képviselők megszavazzák az előterjesztést, akkor kedd éjféltől Ausztriához hasonló intézkedéseket vezetünk be.
– Este 8 és reggel 5 között kijárási tilalom lesz. Felmentést csak a munkába járás és hazajárás valamint rendkívüli esetben lehetséges.
– Az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lehetséges.
– Az üzletek, fodrászatok este 19 órakor bezárnak.
– A szállodák csak üzleti célú vendégeket fogadhatnak, turistákat nem.
– Általános rendezvénytilalom lép életbe, családi összejövetelen, magánrendezvényen legfeljebb 10-en vehetnek részt.
– Esküvő csak lakodalom nélkül lehetséges, a szertartáson csak a szertartás megtartásához szükséges személyek, továbbá a szülők, tanúk, testvérek vehetnek részt.
– A temetésen maximum 50 fő vehet részt.
– A sportmérkőzések zárt kapusak lesznek, szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, az amatőr csapatsport tilos.
– A szabadidős létesítményeket – fitneszterem, fedett uszoda, múzeumok, színházak, állatkertek – be kell zárni.
– A felsőoktatás csak online formában működhet, és az összes kollégiumot be kell zárni.
– A középiskolákban 8. osztály fölött digitális oktatás lép életbe.
– A bölcsődék, óvodák, általános iskolák, 14 év alattiak számára nyitva maradnak.
– A kórházi dolgozókat, iskolai tanárokat, óvónőket és bölcsődei dolgozókat tesztelik, akkor is, ha ismert, hogy a gyorsteszt csak 50-60 %-os biztonságú.
– A szállodáknál a bezárás utáni első 30 napban, a november 8-ig történt foglalásokat, azok 80 %-át az állam megtéríti, ennek a feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, megkapják a fizetésüket.
– Az éttermek, szabadidős létesítményeknek erre a 30 napra nem kell járulékot fizetni, az állam a munkavállalók bérének megtéríti, ennek a feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, megkapják a fizetésüket.
Ezeket az intézkedéseket 30 napra vezetik be, szükség esetén meghosszabbítják, az intézkedések kedd éjféltől, vagyis szerda 0 órától lépnek hatályba – ha megszavazza a parlament kedden.