Labdarúgó Magyar Kupa új rendszerben

Labdarúgó Magyar Kupa új rendszerben

Számos újdonságot tartogat a következő évi kiírás a labdarúgó MOL Magyar Kupában. Az MLSZ kuparendszere változatlanul két versenysorozatot foglal magában, melyből a rangosabb, Magyar Kupa történelme 1909 óta íródik. Jóval újabb keletű az Amatőr Kupa (elődje a Szabad Föld Kupa), amely a hagyományok megőrzése mellett, továbbra is az amatőr labdarúgás kiugrási lehetőségét jelenti, a legtovább jutó kiscsapatok számára kínál különleges elismerést – számol be róla a Békés Megyei Sport Extra.

Az idei MOL Magyar Kupa sok mindenben eltér a korábbi évek gyakorlatától. Már a megyei kvalifikáció sem lesz hagyományos, hiszen a főtáblára ezúttal a Békés Megyei Kupából vezet az út a korábbi helyi selejtezők helyett. Ráadásul a Békésnek szánt korábbi kettő hely háromra duzzadt azzal, hogy a honi szövetség 160 együttes számára teremtette meg az országos megmérettetés lehetőségét. Az NB-s bajnokságokban szereplő viharsarki alakulatok alanyi jogon kezdhetik meg a csatározásokat, mellettük a Békés Megyei Kupa döntősei jutnak fel, illetve a harmadik helyezett, ennek megfelelően a sorozat bronzmérkőzését is lejátsszák majd júniusban.

A feljutók augusztus 7-8-án vívják az első országos kört. A 160 csapatból 128 lesz érdekelt, mivel a 12 NB I-es és a 20 NB II-es gárda az első két körben kiemelést élvez. A 32 érintett együttest a 3. fordulóra sorsolják be, igaz az élvonalbeli együttesek még akkor sem kerülhetnek szembe egymással.

Az első két körben résztvevő NB III-as osztályú, illetve a megyékből felkerülő jogosultakat az MLSZ versenybizottsága a földrajzi elhelyezkedésük alapján 4 darab sorsolási csoportba sorolja be (Észak-Kelet, Dél-Kelet, Észak-Nyugat, Dél-Nyugat). Az azonos divíziókba került csapatok kerülnek egymással összesorsolásra. A csoporton belül nincs kiemelés, bárki játszhat bárkivel, de az alacsonyabb osztályú fél a pályaválasztó. A 3. fordulótól kezdve megszűnik ez a fajta területi alapú kiemelés, a továbbjutók az NB I-es és NB II-es csapatokkal lesznek összesorsolva.

Fontos kiemelni, hogy a továbbjutás minden körben egy mérkőzésen dől el. Amennyiben a rendes játékidőben döntetlen az eredmény – függetlenül a csapatok osztályba sorolásától –, akkor 2 x 15 perces hosszabbítás következik. Ha a hosszabbításban mindkét együttes azonos számú gólt ér el, vagy nem születik találat, a továbbjutás a büntetőpontról végzett rúgásokkal dől el.

A cserelehetőségeket illetően egyelőre két eshetőséggel számol a versenykiírás. A jelenlegi állapotok szerint sportszervezetenként maximum 12 játékos neve szerepeltethető a jegyzőkönyvben. A rendes játékidőben egy csapat maximum háromszor szakíthatja meg a játékot és ötöt cserélhet. Amennyiben a mérkőzés 2 x 15 perces hosszabbítással folytatódik, a felek jogosultak az 5 cserejátékoson és a 3 játékmegszakításon kívül további egy cserejátékos (akár kapus is) becserélésére, és további egy játékmegszakításra.

Ha az IFAB a 2021/22-es bajnoki évre vonatkozóan nem hosszabbítja meg a három helyett öt cserét engedélyező szabályát, akkor a jegyzőkönyvben sportszervezetenként legfeljebb 7 cserejátékost lehet feltüntetni, közülük pedig 3 küldhető pályára. Amennyiben a mérkőzés 2 x 15 perces hosszabbítással folytatódik, egy további cserejátékos (akár kapus is) pályára küldhető.

A 2021-2022. évi Magyar Kupa játéknapjai
1. forduló: Augusztus 7–8.
2. forduló: Augusztus 28–29.
3. forduló: Szeptember 18–19.
4. forduló: Október 27., szerda
5. forduló: Február 9., szerda
6. forduló: Március 2., szerda
7. forduló: Április 20., szerda
Döntő: Május 11., szerda