Történelmi csúcson a csapatunk

Történelmi csúcson a csapatunk

Az NB III-as labdarúgó-bajnokság téli holtidejében csapatunk két pontnyi előnyel vezeti a Keleti csoportot. A harmadik évünket töltjük a honi harmadik vonalban, ez alatt rohamos fejlődésen ment keresztül a gárda, és immár a másodosztály kapuján kopogtat. Hogy ennek mennyi a realitása, az idény értékelése kapcsán arról is szót ejtettünk Boros Tibor szakmai koordinátorral, aki másfél évtized alatt a megye-kettőből hozta fel erre a szintre a gyarmati focit.

– Az előző évet az előkelő negyedik helyen zártuk, ennek ellenére az új bajnokságot átalakított kerettel kezdtük meg…
A csapatunk valóban teljesítette a kitűzött célokat, de az esetleges továbblépéséhez a keret további minőségi javítására volt szükség, hogy előbbre tudjunk lépni. Ennek érdekében célirányosan több új játékos csatlakozott hozzánk, és végül még Raducu Sorin is maradt, akivel kapcsolatban abban a hitben éltünk, hogy magasabb osztályba távozik. Amikor pedig kiderült számunkra, hogy Máriusz is szabadon igazolhatóvá vált, akkor a tervezett létszám fölött még őt is megnyertük magunknak, hiszen tisztában voltunk a képességeivel…

Ehhez képest nehezen nehezen indult be a „gépezet”!
A bajnokság elejét két vereséggel kezdtük részben a nehéz sorsolásnak köszönhetően, részben pedig azért, mert a nyitányra még nem teljesen álltunk össze. Már akkor is hangoztattam, hogy az előző évi legerősebb tizenegyünk csapatként erősebb volt, de az abban a formában elérte felső határait, és ha türelemmel leszünk az épülő idei gárdával szemben, akár még merészebb terveink lehetnek. Az is fontos volt az idény elején, hogy a játékosok bíztak magukban. Ékes példája volt ennek a második vereségünk után Katona György jóslata. Akkor már tényleg csak egy-két mozaik hiányzott ahhoz, hogy a kép összeálljon, Gyuri pedig merítve a saját korábbi tapasztalataiból, azt merte állítani: tíz győzelemig meg sem állunk a folytatásban.

Zseniális előrelátás, hiszen ezt követően kilenc egymást követő bajnokin, plusz egy kupameccsen győzött a csapat zsinórban és a 9. forduló után a vezetést is átvette a tabellán, amit azóta őriz! Minek tulajdonítható mindez?
– Minőségben széles volt a merítési lehetőségünk. A keretünkben legalább tizenhat hasonló képességű labdarúgó volt, ami NB III-as szinten nem általános, az előrelépés zálogát is ez jelentette, ezzel tudtuk áthidalni az óhatatlan hullámvölgyeket. Akadtak gyengébb mérkőzéseink, de ennek köszönhetően azokat is le tudtuk hozni minimális különbségű győzelmekkel.

Csupán ennyi lenne a recept?
– A
z előző szezonban felépített alapjátékunkba gyorsan beilleszkedtek az újonnan érkezők, és utólag az is megállapítható, hogy nem feltétlenül a játékosok egyéni kvalitásaira kellett hagyatkoznunk. Megvoltak az automatizmusaink támadásban és védekezésben, ami ha nem is feltétlenül látványos formában mutatkozott meg, de mindenképpen eredménnyel társult.

A csapatrészek hogyan vizsgáztak?
A védelmünk stabilitása – az előző szezonhoz hasonlóan – megfelelő volt. A középpályán egyértelműen előreléptünk abban, hogy adott a megfelelő egyensúly a támadást és a védekezést segítő játékosok között. Egyedül a csatárjátékunk hatékonysága miatt van némi hiányérzetem, mely nem érte el azt a szintet, ami egy élen álló csapattól általánosságban elvárható.

A Keleti csoport tetején telel a gárda, de vajon tovább is emelhető még ez a szint?
– A
harmadosztályú tagságunkra visszatekintve, folyamatos a fejlődés. Az első évben mindenkivel fel tudtuk venni a versenyt, tavaly már az élcsapatok szintjéhez közelítettünk, ősszel pedig el is értük azt. Mindenképpen dolgoznunk kell még azon, hogy felszámoljuk a hiányosságainkat. Reális esélye van annak, hogy az álmaink valóra váljanak, de ennek az alapfeltételét már januárban el kell kezdenünk megteremteni. A magasabb osztály elvárásaihoz igazodó licence eljárás során ismeretlen kihívások várnak ránk, de az nyilvánvaló, hogy infrastruktúra, anyagi és humánerőforrás terén is meg kell felelnünk egy lényegesen magasabb szintnek.

Meddig tart a téli pihenő, terveznek-e komolyabb változásokat a keretben?
Január 13-áig mindenki szabadságon van, két olyan hét lesz, melynek során az állóképességet egyénileg kell megfelelő szintre hozniuk a játékosoknak. Január 27-én tartjuk az első közös edzést, azt követően a korábbi gyakorlatnak megfelelően készülünk, több edzőmeccsel tarkítva. Szeretnénk minőségileg tovább erősödni. Nem tervezünk jelentősebb személyi változásokat, de az őszinél szűkebb keretre lesz szükségünk az előttünk álló idény tucatnyi mérkőzéséhez. Az élet úgy hozza, hogy akad néhány távozónk, és bizonyára lesznek új embereink is. Egy-két játékossal felvettük már a kapcsolatot, akik nyitottak irányunkba, a kérdés esetükben az, hogy a klubjukkal miként tudnak megállapodni a váltással kapcsolatban.

Kép: A tabella jelenlegi állapota szerint tavasszal folytathatjuk a bajnoki versenyfutást a DEAC csapatával. Fotó: DEAC/Facebook