Kis Szabolcs az utazó keretben

Kis Szabolcs az utazó keretben

Jövő héttől London ad otthont a Független Labdarúgó-egyesületek Szövetsége (CONIFA) 2018-as világbajnokságának, melyen Székelyföld is szerepel. Volt magyar válogatott, és a román első osztályban szereplő játékosok is erősítik a Londonban pályára lépő csapatot, Kis Szabolcs révén pedig Gyarmaton szereplő tagja is van.

Az Ilyés Róbert és Jakab Zoltán által felkészített együttes május 31. és június 10. között 23 játékossal vág neki a 16 csapatos vb-nek. Ezek között több olyan nevet találunk, akik pályafutásuk alatt komoly sikereket értek el. A keret tagja a marosvásárhelyi születésű Csizmadia Csaba is, aki tizenkétszer ölthette magára a magyar labdarúgó válogatott mezét, jelenleg a másodosztályú Budafoki MTE játékosa. Az utazók közt ott van a jelenleg csúcsformában lévő, a Sepsi OSK-t erősítő Fülöp István, illetve testvére, az FC Botoșani játékosa, Lóránd. Ilyen illusztris társaságba kapott behívót csapatunk 29 esztendős irányító középpályása, Kis Szabolcs.
Az előzetesen meghirdetett harminc fős bővített listáról heten estek ki, köztük Hadnagy Attila, a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK veterán támadója személyes okok miatt mondta vissza a felkérést. A válogatott gólrekordere, Szőcs László (9 mérkőzés/6 gól) is ott van a keretben, akárcsak az Észak-Cipruson rendezett Eb-n bronzérmet szerzett csapatból tizennégyen.
Szerintem Székelyföld válogatottjának történetében még nem volt ilyen erős keretünk. Van pár olyan labdarúgó, akik jóban és rosszban is kitartott a válogatott mellett, így ha nem is jut sok játékperc nekik, én úgy gondolom, hogy mindenképp tagjai kell legyenek a csapatnak. Nagy volt a választék, főleg középpályán, nem volt egyszerű kialakítanunk az utazó keretet – fogalmazott Ilyés Róbert.
Több helyen is a vébé-győzelemre titkos esélyesként emlegetik Székelyföldet. A válogatott edző-játékosa szerint azonban a földön kell maradni.
Az, hogy az Eb-n harmadikok lettünk, nem azt jelenti, hogy egy világbajnokságon automatikusan esélyessé lépünk elő. Viszont minket kötelez az Észak-Cipruson elért eredmény, most még erősebb kerettel megyünk, és a székely nagyfejűségünk arra sarkall minket, hogy még jobb eredményt érjünk el – tette hozzá Ilyés.
Székelyföld május 31-én, helyi idő szerint délben Tuvalu ellen kezd az Eb C csoportjában, június 2-án 14 órakor Matabeleland együttesével találkozik, míg június 3-án 18 órától Padánia ellen zárja a csoportkört.

A székely válogatott kerete
Kapusok: Nagy Béla Barna (FK Csíkszereda), Horvát Adrian (FK Csíkszereda), Somogyi Pál Csaba (Békéscsaba Labdarúgó Akadémia). Hátvédek: Csizmadia Csaba (Budafoki MTE), Csiszer Balázs (FK Csíkszereda), Csürös Attila (FK Csíkszereda), Benkő-Bíró Norbert (FK Csíkszereda), Tankó Zsolt (Kézdivásárhelyi KSE), Kilyén Szabolcs (FK Csíkszereda), Csíki Dénes (Székelyudvarhelyi FC), Rózsa Árpád (Székelykeresztúri Egyesülés). Középpályások: Ilyés Róbert (FK Csíkszereda), Kis Szabolcs (Füzesgyarmati SK), Györgyi Arthur (FK Csíkszereda), Magyari Szilárd (FK Csíkszereda), Szőcs Loránd (Székelykeresztúri Egyesülés), Fülöp István Sándor (Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK), Mitra Szilárd (FK Csíkszereda), Gazda József (Kézdivásárhelyi KSE), Fülöp Loránd (FC Botoșani). Támadók: Bajkó Barna (FK Csíkszereda), Hodgyai László (FK Csíkszereda), Szőcs László (FK Székelyudvarhely). Szakmai stáb: Ilyés Róbert játékos-edző, Jakab Zoltán szakmai igazgató, Wenczel Kristóf elnök, Szabó Áron technikai igazgató, Hompoth Dezső csapatvezető.

Címlapon: Eb-bronzérmesként sokat várnak a székely legényektől