Fókuszban az utánpótlás

Fókuszban az utánpótlás

Hétfő óta bajnoki ritmusban készül a csapatunk, melynek szakmai stábja mindent úgy állított össze, mintha vasárnap éles bevetésre kellene küldenie a fiúkat. Talán csak a szerdai egymás elleni 90 perc tért ettől, amit a játékosok egyenletes terhelése indokolt, elvégre azért mégiscsak felkészülési időszakról van szó!

A piros mezeseknél azok kaptak helyet, akiket adott pillanatban a leghatékonyabbnak véltek a trénerek, a fehéreknél pedig a megszűnő Marosvásárhelyi MSE-től frissen igazolt három, még U19-es korú játékos is pályára lépett. A játékon volt a hangsúly, de sajnos Máriusz már a legelején megsérült. Tíz percnyi emberhátrányt követően Popescu szállt be a pirosak közé, a helyén pedig egy újabb fiatal jutott lehetőséghez.
– Az első félidőben kimondottan csalódást keltett az első sorunk produktuma, mindössze egyetlen gólt sikerült elérnie. Szóvá is tettem a szünetben, hogy többet várok, ennek hatására páran feljavultak. Popescu például háromszor is betalált, öt-nulra alakítva a végeredményt – mondta el Boros Tibor szakai koordinátor, aki ennek ellenére arra a konklúzióra jutott, hogy a fehér oldalon többen tűntek motiváltabbnak, mint a pirosaknál.
Részben ennek tulajdonítható, hogy már pénteki tréningen is más összetételű csapat gyakorolt, és a szerdaihoz mérten öt helyen fog megváltozni a vasárnapi tesztmeccsre tervezett kezdő, ami egyben bajnoki főpróbát jelent.
– Magán a szerkezeten nincs okom változtatni, de a szerdai produktum következményeként több játékos kap lehetőséget arra, hogy bejátssza magát a csapatba. Kellemetlen, hogy a keddi edzés végén Vincze Ákos egy szerencsétlen földre érkezéskor eltörte a kezét, emiatt egy-két hetet ki kell hagynia. Máriusznál a nagyváradi klinikán megállapították, hogy nincs izomszakadása, csak a terhelés hatására izomgörcsöt kapott, emiatt számára könnyített munkát rendelt erre a hétre az orvos újságolta a gyarmati labdarúgás mindenese, aki most egy újabb területet vett kézbe.
Tulajdonképpen az NB III-ba jutás óta komoly gondot jelent a kötelezően előírt négy korosztályos együttes kiállítása. Különösen az U17-es és az U19-es együtteseknél jelentkezett ez akkut problémaként, most azonban reményeink szerint véget ér ez az időszak.
Napirenden van az utánpótlás megerősítése, a megszűnő marosvásárhelyi NB III-as alakulattól három 2001-es születésű fiatal került hozzánk, akik rendszerint szóhoz jutottak tavasszal a felnőttek között. Velük kiegészülve a Gyöngyhalásznál folyó műhelymunkát próbáljuk stabilizálni, aminek kézbe vettem a menedzselését ismertette bővebben az új szerepkörét Boros Tibor, aki eltökélt abban, hogy a remekül szereplő U14-es és U15-ös mellett az U17-es és az U19-es csapatot is magasabb szakmai színvonalra emelje a kollégái segítségével.
Ezt szolgálja az a lépés, hogy a 17 éves harmadik számú kapus, Seprenyi Mihály, valamint a Marosvásárhelyről érkező, 2001-es születésű, ám a felnőtt fociban is jártass trió teljes értékű tagja lett az NB III-as csapatnak. Kettős játékengedéllyel akár ott is szerepelhetnek, ami a tehetségük és az eddigi teljesítményük alapján már a közeljövőben megtörténhet. A székely fiatalok közül Török Dávid Zalán védőt játszik, Fülöp Valentin és Erdős-Balizs Arnold a középpályán otthonos leginkább. Ők ketten a legtöbb tavaszi III. ligás bajnokin szóhoz jutottak, általában éppen egymást váltva.
Az érkezők mellett megtartottuk a helyi értékeinket, és a környező településekről is ügyes srácokat tudtunk igazolni. Jellemző, hogy a legtehetségesebb fiataljaink, Szilágyi János Márton és Bereczki Richárd a Loki akadémiája helyett döntött a maradás mellett, mert tevékeny részese szeretne lenni az utánpótlás magasabb szintre emelésében tette hozzá a vezető.
Ez utóbbi a Sárréti Gyöngyhalász GYSE szakmai stábjának is kijut, ahol a B-licences Schultz Lóránt fogja össze az U19-es alakulatot, Katona György és id. Bajnók Imre gardírozza az U17-es gárdát, míg az 15 és 14 évesek Bánfi Attila, illetve Nyéki Szabolcs égisze alá tartoznak.
A Grassroots jelleget erősítve, második csapatot is indítunk a megye III. osztályban. Hosszabb távon ott is előrelépés a terv, jelen pillanatban azonban ez a gárda a helyiek mellett az U19-es labdarúgóknak kínál rendszeres játéklehetőséget a felnőttek között.

Kép: A Sárréti Gyöngyhalász Gyermeksport Egyesületben folyó szakmai munka is magasabb szintre emelkedik ősztől